Relatietherapie

Relatietherapie

Is je relatie op dood spoor beland en wil je dat daar nou eens echt verandering in komt? Dan is relatietherapie wellicht het laatste redmiddel. Hulp bij je relatie is ook zo ongeveer het laatste waar mensen in Nederland aan denken, terwijl bijvoorbeeld in Amerika het tamelijk normaal is om een dergelijke therapie te volgen.

Altijd in relatietherapie

Het is overigens niet zo dat je alleen in uiterste nood, in grote paniek en ten einde raad in relatietherapie kunt gaan. Je kunt altijd in relatietherapie gaan, ook als de relatie prima is. Relatietherapie kan in alle gevallen soelaas bieden en kan een relatie er na tien weken al heel anders uitzien. Relatietherapie is alleen zinvol als je bereid bent om echt met open vizier haar jezelf te kijken en daar een onpartijdige buitenstaander bij toestaat.

Eerlijk onder ogen zien

‘It takes two to tango’. Dat is zo ongeveer het principe dat geldt voor relatietherapie. Beide partijen hebben vaak patronen ontwikkeld die de relatie hebben doen verslechteren en soms zelfs bedreigen. Tijdens de relatietherapie kan snel resultaat geboekt worden als partijen de bereidheid hebben om zaken eerlijk onder ogen te zien.

Onverschilligheid

Relatietherapie is een serieuze optie als je in herhaling valt, elkaar continu weer dezelfde verwijten maakt en steeds exact dezelfde ruzie maakt. Ook als die ruzies in aantal stijgen en pittiger worden kan relatietherapie helend werken. Zelfs bij ernstige verwijten is relatietherapie zinvol, omdat de partner je dan nog iets interesseert. Is er sprake van onverschilligheid, dan wordt het lastiger om via relatietherapie je relatie nog te verbeteren. Onverschilligheid is het symbool dat de problemen er al te lang zijn. Dan zijn er te diepe wonden geslagen.

Van mening naar gevoel

Hoewel elke relatietherapie weer anders is, zal de therapeut altijd vragen de manier van communiceren bij problemen te veranderen. Een verwijt in de meningen sfeer zou eigenlijk voortaan het uiten van gevoelens moeten worden. Ook innerlijk zouden beide partijen idealiter hetzelfde moeten doen; dus van mening naar het gevoel schakelen. Relatietherapie gaat uit van het principe dat achter elk verwijt een gevoel of behoefte schuilt. Hamvragen zijn welk geval dat dan precies is, hoe je aan die behoefte kunt voldoen en wat zou je partner eraan kunnen doen om dergelijke gevoelens te verbeteren.

Alles weten is alles begrijpen

Wil je resultaat boeken tijdens het volgen van relatietherapie, dan is het open zijn over de situatie, je gevoel en ook je achtergrond belangrijk, alles weten is immers alles begrijpen. Tijdens de relatietherapie krijg je concrete oefeningen en aanwijzingen mee naar huis die voor een betere interactie moeten zorgen.

Relatietherapie

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *