Kinderoefentherapie voor kinderen

Kinderen? Die rennen, vallen, kruipen en klimmen, voetballen en leren snel fietsen. Dat kunnen ze gewoon, dat doen ze gewoon. Ze bewegen volop en blijven mede daardoor gezond. Door te bewegen worden de zintuigen geprikkeld en de spieren sterk en ontwikkelen de kinderen zich op motorisch vlak. Soms echter ontstaat er stagnatie in de motorische ontwikkeling van een kind en is kinderoefentherapie noodzakelijk.

Extra aandacht

Stagneert de motorische ontwikkeling van een kind, dan moet daar simpelweg extra aandacht aan besteed worden. Een kinderoefentherapeut weet alles van de motorische ontwikkeling van het kind zoals deze therapeut ook op de hoogte is van de ontwikkeling van bewegings- en houdingsgedrag van kinderen. En dus weet een therapeut waar een kind met een minder ontwikkelde motoriek behoefte aan heeft.

Kinderoefentherapie

De therapie sluit naadloos aan bij de vaardigheden die in het dagelijks leven nodig is en toepast. Spelen neem een belangrijke plaats in binnen het dagelijks leven van kinderen en dus is dat tijdens de therapie niet anders. De therapeut gaat dus klimmen en springen met het kind, net als knippen en knutselen activiteiten zijn die tijdens de therapie plaatsvinden. Een achterstand in de motorische ontwikkeling kan diverse oorzaken hebben Zo kunnen diagnoses als autisme en ADHD er de oorzaak van zijn. Soms is de oorzaak ook niet goed te achterhalen.

Houding

De therapeut zal in eerste instantie de motorisch ontwikkeling monitoren en in kaart brengen en vervolgens maatwerk bieden en aan de slag gaan met het houden van evenwicht, de grove motoriek, hand- en balvaardigheid en schrijven. Ook ruimtelijke oriëntatie en houding komen aan bod. De bevindingen van de kinderoefentherapeut worden uiteraard vastgelegd en besproken met de ouders. De therapeut brengt ook advies uit en komt met een behandelman op maat.

Mensendieck

Mensendieck kan zo’n behandelmethode zijn, een methode die bestaat uit een systeem van oefeningen die klachten aan houdings- en bewegingsapparaat moeten zien te verlichten. De Mensendieck-methode richt zich met name ook op gedagsverandering. Centraal tijdens de behandeling staat het optimaliseren van de houding en de manier van bewegen. Voor Mensendieck hoeft in de meeste gevallen geen gebruik gemaakt te worden van fitnessapparaten. Met tamelijk simpele maar zeer functionele oefeningen kunnen de klachten op duurzame wijze verholpen worden. Bij Mensendieck is de belangrijkste rol weggelegd voor het kind zelf, die zelf ziet, ervaart en oordeelt wat voor hem of haar de juiste houdings- of beweegverandering en houding is.

De oefeningen kunnen zonder toezicht thuis worden bijgehouden en hoeven gaandeweg niet onder toezicht van een arts te worden uitgevoerd. Mensendieck geldt als een therapie die voor een blijvende verandering zorgt én een therapie waarin de hoofdrol niet is weggelegd voor de therapeut maar voor de patiënt zelf.

Klik hier voor meer informatie

Kinderoefentherapie voor kinderen

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *