Gedragscoach

Een gedragscoach kan op verschillende manieren iemand helpen. Het kan zijn dat je door een lastige periode heen moet komen of dat het verwerken van problemen moeilijk gaat en je er last van hebt. Een gedragscoach zal gaan proberen het probleem te zoeken en deze vervolgens te verhelpen. Het is vaak lastig om te bepalen wie of wat je moet inschakelen om dit probleem tegen te gaan, een psycholoog zal vast hetzelfde doen zou je denken maar er zit een verschil tussen deze twee beroepen. Een gedragscoach en een therapeut luisteren allebei en praten met de persoon over wat er mis is. Het uiteindelijke doel waar zij naar streven is zorgen voor een verandering in het gedrag, dit is echter wel lastig want vanaf jongs af aan is dit al aangeleerd en is het dus moeilijk om dit te veranderen als gedragscoach/therapeut zijnde.

Achtergronden

Een psycholoog heeft vrijwel altijd een hbo of universitaire psychologie opleiding gevolgd, vaak kiezen zij er dan ook voor om een vervolgopleiding te doen om zo nog meer kennis op te doen. Iedereen mag zich een psycholoog noemen, het is dan vaak ook fijn als je weet dat jouw psycholoog een aantal opleidingen van hoog niveau heeft gedaan. Als psycholoog kun je worden opgenomen in een BIG register, dit is een register waar psychologen wél beschermd zijn. Dit betekent dat zij namelijk aan de aanvullende eisen voldoen, een academische studie hebben gevolgd en afgerond hebben en zo een erkenning hebben verkregen. Een psycholoog studeert vaak theoretische studie waar een gedragscoach juist een praktische en meer op ervaring gerichte opleidingen te vinden zijn.

Net zoals de psycholoog is het beroep van onder andere een gedragscoach niet beschermd in Nederland. Op het gebied van coaching zijn er tig opleidingen die je kunt volgen en zo moet je dus specifiek weten welk beroep je nou precies wilt uitoefenen. Er zijn verschillende beroepsverenigingen die ervoor zorgen dat kwaliteit coaches een goed beeld over zich krijgen en dat is uiteraard erg belangrijk als coach zijnde.

Soort behandeling

Een psycholoog gaat in op het theoretische gedeelte, hier staat het praten over het probleem centraal zodat er gezocht kan worden naar een oplossing. Hier wordt er gezocht naar problemen zoals depressie of trauma’s. Een gedragscoach gaat meer in op het inleven van de persoon om zo samen het probleem te verhelpen. Dit is een vorm van professionele begeleiding waar de coach en de cliënt allebei centraal staan.

Meer over gedragscoaching vind je hier!

Gedragscoach

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *