Assertiviteitstraining: kom voor jezelf op

Vind jij de mening van een ander vrijwel altijd veel belangrijker dan je eigen visie? Ben jij het die altijd lang wacht voor je iets zegt? Wacht je ook al erg lang met het uitdrukken van je gevoelens? Of ben jij het die ineens uit de slof kan schieten en alle opgekropte gevoelens er ineens uit gooit? Ja? Dan ben jij geschikt om een assertiviteitstraining te volgen.

Assertief gedrag en een rollenspel

Tijdens een assertiviteitstraining wordt in eerste instantie duidelijk gemaakt wat onder assertief gedrag verstaan wordt en worden concrete situaties die je meemaakt in het dagelijks leven besproken. Vaak worden er daarna rollenspellen gespeeld waarin je nieuw gedrag moet spelen en uit moet komen voor je eigen mening. Bovendien krijg je huiswerk mee naar huis in de vorm van opdrachten om zo ook in je thuissituatie te kunnen oefenen. Het moge duidelijk zijn dat oefenen met assertief gedrag en nadrukkelijk met en van elkaar leren centraal staat tijdens de interactieve groepstrainingen. Overigens kan ook op individuele basis een training gevolgd worden.

Vergroot je zelfvertrouwen en wordt niet assertief

Doel van de training is uiteraard om je zelfvertrouwen te vergroten en dus assertiever te worden. Je leert zo ook om meer daadkracht te tonen, neemt meer initiatief en geeft veel beter je eigen grenzen aan en durft zelfs vaker nee te zeggen. Assertiever worden betekent meer en beter voor jezelf opkomen. Overigens worden de trainingen vaker door vrouwen dan door mannen gevolgd.

Verbaal en non-verbaal gedrag

Leren reageren op een ander zoals je wilt reageren is ook onderdeel van de training, zoals ook nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de basisvaardigheden luisteren, je houding – zowel verbaal als non verbaal- gedag en zeker ook gevoel. Uiteraard wordt er gepraat en uitleg gegeven tijdens de training, de meeste tijd wordt echter gespeeld aan oefenen, aan het spelen van rollenspellen dus. Na een eerste assertiviteitstraining kan een doorstart gemaakt worden naar vervolgcursussen. Deze trainingen gaan nog dieper op de materie in. In de meeste gevallen is er na het afleggen van een serie trainingen echter al dermate veel vooruitgang geboekt, dat een vervolgtraining niet meer nodig is. Het resultaat mag er vaak zijn: iemand die nu wel direct een mening durft te geven en niet wacht wat een ander er van vindt én iemand die met beduidend meer zelfvertrouwen in het leven staat.

Lees hier meer over dit onderwerp

Assertiviteitstraining: kom voor jezelf op

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *